Értékpapírosítás - újdonságok

Értékpapírjog, Tőkepiac Értékpapírosítás 2018. július 18.

Értékpapírosítás – elkészültek az RTS és ITS dokumentumok

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) az értékpapírosítást szabályozó 2017/2402/EU rendelet (SR) alapján elkészítette és beterjesztette elfogadásra az Európai Bizottsághoz a szabályozástechnikai standardokra (RTS) és végrehajtás-technikai standardokra (ITS) vonatkozó dokumentumokat. Az RTS és az ITS dokumentumok az értékpapírosításokra vonatkozó új európai szabályozási keret végrehajtására vonatkozó szabályokat tartalmazzák. Az uniós szabályozás célja az egyszerű, átlátható és egységesített értékpapírosítás (STS - simple, transparent and standardised) támogatása.

Az STS értékpapírosításokra vonatkozó bejelentési sablonok

A fent hivatkozott technikai standardok olyan szabványosított sablonokat határoznak meg, amelyeket az értékpapírosítások kezdeményezői és szponzorai kötelesek az ESMA számára bejelenteni, amennyiben az értékpapírosítás megfelel az STS feltételeinek. Az előbbi STS-bejelentés szükséges feltétele az STS-hez kapcsolódó kedvezményes tőkekövetelmény alkalmazáshoz.

Az STS-bejelentési sablonok megkülönböztetnek non-ABCP (Asset Backed Commercial Paper – eszközfedezetű kereskedelmi értékpapírok) értékpapírosítást, ABCP tranzakciót és ABCP programot.

Az STS megfelelését értékelő harmadik fél engedélye

Az RTS-tervezet meghatározza az illetékes hatóságokhoz benyújtandó információkat az értékpapírosítások STS feltételeknek való megfelelését értékelő harmadik fél engedélyezésére vonatkozóan.

Korábbi híreink és cikkeink az értékpapírosításról:

 

Vissza a hírekhez