Értékpapírosítás: szankciók

Korábbi cikkeinkben áttekintettük az értékpapírosítási rendeletek főbb újdonságait. A rendeleteket bemutató utolsó cikkünk a szabályozás szankciórendszerét tekinti át.
Az értékpapírosítási piac makroprudenciális felügyeletét az Európai Rendszerkockázati Testület látja el, míg tagállami szinten a rendeleteknek való megfelelést a felügyeleti hatóságok vizsgálják. Az illetékes hatóságok jegyzékét az ESMA teszi közzé a honlapján.

Az illetékes hatóságnak rendszeresen felül kell vizsgálnia az értékpapírosítást kezdeményezők, szponzorok, értékpapírosítási célú gazdasági egységek és eredeti hitelezők által a rendeletnek való megfelelés céljából alkalmazott szabályzatokat, folyamatokat és mechanizmusokat.

Jogsértés esetén az illetékes hatóságoknak legalább a következő közigazgatási szankciók és intézkedések alkalmazására jogosultak kell, hogy legyenek:

  • nyilvános nyilatkozat közzétételének lehetősége, amely meghatározza a jogsértést és a jogsértőt;
  • kötelezés a jogsértés abbahagyására;
  • az értékpapírosítást kezdeményező, a szponzor vagy az értékpapírosítási célú gazdasági egység vezetőtestülete bármely felelősnek tartott tagjának vagy más felelősnek tartott természetes személynek az átmeneti eltiltása ilyen vállalkozásokban vezetői feladatok gyakorlásától;
  • az értékpapírosítást kezdeményező, a szponzor és az értékpapírosítási célú gazdasági egység átmeneti eltiltása attól, hogy értesítést küldjön arról, hogy egy adott értékpapírosítás megfelel az STS követelményeinek;
  • 5.000.000 EUR-ig vagy a jogsértésből származó haszon legalább kétszeresét kitevő pénzbírság kiszabása.

A tagállamok jogosultak büntetőjogi jogkövetkezményeket is megállapítani a rendelet megsértése esetére.

Vissza a hírekhez