Elfogadták az IDD Tervezet végső kompromisszumos szövegét

Biztosítási jog IDD, EU 2015. július 27.

Az elmúlt napokban több jelentősebb előrelépés is történt az Európai Parlament és a Tanács biztosítások értékesítéséről szóló irányelvének tervezetével („IDD Tervezet”) kapcsolatban.

2015. július 17-én az Európai Unió Tanácsa közzétette az IDD Tervezet végső kompromisszumos szövegét. 2015. július 22-én az Állandó Képviselők Bizottsága (Coreper), az Európai Unió Tanácsa részéről jóváhagyta az Európai Parlamenttel elért megállapodást az IDD Tervezet elfogadásával kapcsolatban. Ez utóbbi lépéssel az IDD Tervezetet érintő jogalkotási folyamat lassan lezárul.

Az IDD Tervezetet az Európai Unió Tanácsa nyújtotta be a biztosítási termékeket értékesítő biztosításközvetítők tevékenységét szabályozó, a biztosítás közvetítésről szóló 2002/92/EK Irányelv (IMD) átdolgozási javaslataként még 2012-ben. Az IDD Tervezetet eredetileg a Második Biztosításközvetítési Irányelvként („IMD2”) emlegették. 2014 szeptemberében azonban ezt az elnevezést megváltoztatták, utalva arra, hogy az irányelv nemcsak a biztosításközvetítők tevékenységét, hanem általában a biztosítások értékesítését kívánja szabályozni.

Az IDD Tervezetnél, csakúgy, mint az IMD esetében, a „minimum harmonizáció” elve érvényesül. Azaz, a tagállamoknak lehetőségük lesz az irányelvben meghatározottaknál szigorúbb követelményeket előírni az irányelv rendelkezéseinek hazai jogba történő átültetésekor.

Az IDD Tervezet végső elfogadásáról a közeljövőben várható döntés. Ha ez megtörténik, beszámolunk azokról a főbb változásokról, amelyekkel a biztosítási piac szereplőinek az irányelv magyar jogba való átültetése kapcsán várhatóan számolniuk kell.

A naprakész információkért kísérje figyelemmel legfrissebb híreinket, vagy kövessen minket LinkedIn oldalunkon.

Vissza a hírekhez