A MiFID II és a MiFIR alkalmazása, az ESMA első termékintervenciós intézkedése

Tőkepiac ESMA, MIFID, MIFIR 2018. március 27.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) a korábbi konzultációk alapján konkrét intézkedéseket fogadott el a bináris opciókkal és a különbözeten alapuló ügyletekkel (CFD-k) kapcsolatban.

Az ESMA a 2018. február 5-én lezárult konzultációt követően és a MiFIR-ben (600/2014/EU rendelet 40 cikk) biztosított beavatkozási lehetőség alapján ideiglenesen, egyelőre 3 hónapos, meghosszabbítható határidőre tiltja illetve korlátozza a bináris opciók és CFD ügyletek EU-ban való kibocsátását, forgalmazását és értékesítését.

-         Bináris opciók: az intézkedés tiltja a bináris opciók forgalmazását, terjesztését vagy eladását a kisbefektetők számára.

-         CFD ügyletek: tőkeáttételi limiteket írnak elő a kisbefektetők számára pozíció nyitására, amelyek konkrét aránya a mögöttes eszköznek megfelelően változik:

 

  • 30:1 a jelentős devizapárokra,
  • 20:1 a nem jelentős devizapárokra, aranyra és jelentősebb indexekre,
  • 10:1 árutermékekre az aranyon kívül és a nem jelentős részvényindexekre,
  • 5:1 az egyedi részvényekre és más referencia-értékeszközökre,
  • 2:1 a kriptodevizákra.
  •  

    A korábbi konzultáció során a kriptodevizákra vonatkozó tőkeáttételi szabály meg nem jelent meg.

    Automatikus biztosítékzárás (pozíciólikvidálási kötelezettség), negatív egyenleg elleni védelem kerül beépítésre számlánkénti alapon, tilalmazott lesz a CFD-kel kapcsolatban az ösztönzők alkalmazása, valamint egységesített kockázati figyelmeztetés előírására kerül sor. A szolgáltatónak a minimálisan szükséges margin 50%-án a kisbefektető nyitott CFD ügyletét zárnia kell, illetve a 2015-ös svájci frank árfolyamváltozás tapasztalatai miatt, az extrém piaci körülményekre is gondolva beépítésre kerül egy olyan rendelkezés, amely a kisbefektetők maximálisan elszenvedhető veszteségét korlátozza. A számlánkénti negatív egyenleg elleni védelem bevezetésével a befektető nem veszíthet majd többet, mint a CFD-kereskedésre befektetett teljes összeg.

    Az intézkedések célja a lakossági befektetők védelme. A bináris opciókra vonatkozó tiltás az Európai Unió Hivatalos Lapjában (OJ) történő közzétételt követő 1 hónap múlva lép hatályba, a CFD ügyletekre vonatkozó intézkedés az OJ-ban történő közzétételt követően 2 hónap múlva lép hatályba.

    Korábbi híreink a témában:

    https://gmtlegal.hu/hir/az-esma-spekulatev-lakossagi-befektetesi-termekekre-vonatkozo-terve.php

    https://gmtlegal.hu/hir/az-esma-beavatkozhat-a-spekulativ-lakossagi-befektetesi-termekek-forgalmazasaba.php?from=mifid

Vissza a hírekhez