Az ESMA beavatkozhat a spekulatív lakossági befektetési termékek forgalmazásába

Tőkepiac ESMA 2017. július 3.

A 2018. január 3-tól alkalmazandó MiFIR (a pénzügyi eszközök piacairól szóló 600/2014/EU rendelet) ideiglenes beavatkozási lehetőséget biztosít az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) számára (MiFIR 40. cikk). Ez alapján az ESMA ideiglenesen megtilthatja vagy korlátozhatja az Unióban meghatározott pénzügyi eszközök, vagy bizonyos jellemzőkkel bíró pénzügyi eszközök forgalomba hozatalát, forgalmazását, értékesítését illetve a pénzügyi tevékenységek, gyakorlatok valamely típusát. A korlátozások vagy tiltások feltételesek is lehetnek és azok alól kivételek is tehetők.

A lakossági befektetőknek értékesített egyes spekulatív termékek, így különösen a különbözetre szóló szerződések (CFDs), a bináris opciók és a rolling spot forex ügyletek egy ideje már az ESMA figyelmének fókuszába kerültek.

Az ESMA közzétette, hogy az említett befektetési termékek lakossági befektetők számára való értékesítésével kapcsolatban felmerülhet az ideiglenes beavatkozási lehetőség, többek között a tőkeáttétel korlátozása, az ügyfélveszteségek maximumának meghatározása illetve a spekulatív termékek értékesítésének és forgalmazásának korlátozása. Mindez arra utal, hogy az ESMA szerint teljesülnek azok a feltételek, amik megalapozzák a korlátozást vagy tiltást.

Az ideiglenes beavatkozásra az ESMÁ-nak együttesen teljesülő, szigorú feltételek esetén van lehetősége: komoly befektetővédelmi aggályok, a pénzügyi- vagy árupiacok szabályos működését és integritását illetve az uniós pénzügyi rendszer egészének vagy részének stabilitását fenyegető veszély miatt, ha az adott pénzügyi eszközre (tevékenységre) vonatkozó uniós jog szabályozási követelményei nem kezelik a veszélyt, és ha az illetékes hatóság(ok) nem intézkedtek a veszély kezelése érdekében, vagy az intézkedése(i)k nem megfelelőek a veszély kezeléséhez.

Az ESMA bejelentése amiatt fontos, mivel a MiFIR felhatalmazása szerint az ESMA döntése előtt tájékoztatnia kell az illetékes hatóságokat az általa javasolt lépésről. Úgy tűnik, ez a tájékoztatás - vagy annak egy előzetes jelzése - most megtörtént.

Vissza a hírekhez