Az ún. helyi pénzek szabályozása - forgatható utalványok a Hpt.-ben

Bank- és hiteljog 2013. június 26.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi XCVIII. törvény – 2013. szeptember 19-i hatállyal – kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősíti a „forgatható utalványok kibocsátásá”-ra vonatkozó tevékenységet. 

A módosítás mögött az a megfontolás áll, hogy jogszabály sem a helyi pénz mint utalvány fogalmát, sem a vele szemben támasztható formai és tartalmi követelményeket nem határozza meg, így a szabályozatlanság következtében maguk a helyi pénzt mint utalványt kibocsátók is eltérő kommunikációt használnak: terméküket a lakosság felé "pénz"-ként, a hatóságok felé "utalvány"-ként jelenítik meg.  A jogalkotó szerint a forgatható utalványok kibocsátói többször felhasználható, forgatható fizetési eszközt bocsátanak ki, ezért tulajdonképpen egyfajta pénzügyi jellegű szolgáltatást végeznek, továbbá a forgatható utalvány valójában pénzügyi terméknek fogható fel, hiszen azt az utalvány-birtokosok – akár saját maguk vásárolják meg, akár áru vagy szolgáltatás ellenértékeként jutnak a birtokába – fizetés céljára használják. Ezért látta indokoltnak a jogalkotó a forgatható utalvány kibocsátási tevékenység kiegészítő pénzügyi szolgáltatásnak minősítését és ezáltal a rá vonatkozó rendelkezéseknek a Hpt.-ben történő megjelenítését. 

A Hpt.-módosítás rögzíti a forgatható utalvány fogalmát: minden olyan, az utalványkibocsátóval szembeni pénzkövetelést megtestesítő, bankjegynek, a Hpt. szerinti készpénz-helyettesítő fizetési eszköznek és értékpapírnak nem minősülő, átruházható és többször felhasználható, papír alapú fizetési eszköz, amely áruk vagy szolgáltatások ellenértékének a kiegyenlítésére szolgál.  A jogszabály azt is egyértelműsíti, hogy az ún. cafeteria típusú utalványok nem tartoznak a Hpt. hatálya alá.

A 2013. szeptember 19-i hatályba lépéssel a forgatható utalványkibocsátás kizárólag a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) tett bejelentés mellett végezhető, az erre vonatkozó rendelkezések betartását az MNB ellenőrzi.  A módosítás hatályba lépésekor már működő, forgatható utalványt kibocsátóknak a hatályba lépést lövető 15 napon belül kell bejelentkezniük az MNB felé és 3 hónapos átmeneti idejük lesz felkészülni arra, hogy megfeleljenek a jogszabályban a működéssel kapcsolatban előírtaknak.  Szintén 3 hónapos türelmi idő áll rendelkezésre a hatályba lépéskor forgalomban lévő, de a Hpt.-ben írt tartalmi elemekkel nem vagy csak részben rendelkező forgatható utalványok visszaváltására vagy a Hpt.-ben írtaknak felülbélyegzéssel, illetve felülnyomtatással való megfelelés biztosítására. 

A Hpt.-módosítás szerint az utalványkibocsátó részvénytársaságként, kft.-ként vagy szövetkezetként működhet, és legalább 10 millió forint vagy annak megfelelő összegű befizetett jegyzett tőkével kell rendelkeznie. A törvény rögzíti azt is, hogy az utalványkibocsátó – eltérő törvényi rendelkezése hiányában – egyéb üzleti tevékenységet is végezhet, azzal a korlátozással, hogy pénzügyi szolgáltatási és az utalvány-kibocsátási tevékenységen kívüli más kiegészítő pénzügyi szolgáltatást nem végezhet.  

A jogszabály megengedi, hogy az utalványkibocsátó a forgatható utalvány értékesítéséhez és visszaváltásához ún. utalványforgalmazót vegyen igénybe, annak kimondásával, hogy a forgatható utalványban megtestesített követelés ebben az esetben is az utalványkibocsátóval szemben áll fenn.  A jogszabály azt is rögzíti, hogy az utalványkibocsátó a forgatható utalvány ellenében átvett pénzeszközökkel a sajátjaként nem rendelkezhet, és az utalványkibocsátó felszámolása esetében azok nem kerülnek be felszámolási vagyonba, előírja továbbá a forgatható utalvány kibocsátása ellenében átvett pénzeszközöknek az utalványkibocsátó saját pénzeszközeitől való elkülönített nyilvántartását, valamint az utalványbirtokosok utalványkibocsátóval szemben fennálló mindenkori összesített pénzkövetelésének kimutatását.  Garanciális szabályként rögzítésre került, hogy az utalványkibocsátó a forgatható utalvány ellenében átvett pénzeszközöket EU-ban székhellyel rendelkező hitelintézetnél a forgatható utalvány névértékének hivatalos pénznemében vezetett letéti számlán köteles elhelyezni vagy az EU tagállama által kibocsátott állampapírba elhelyezni, illetve az utalványbirtokossal szembeni nemteljesítés esetére köteles olyan egyenértékű bankgarancia vagy kezesi biztosítási szerződést kötni, amely egyoldalúan legalább 60 napos határidővel szüntethető meg. 

A Hpt.-módosítás meghatározza a forgatható utalvánnyal szemben támasztott formai és minimális tartalmi követelményeket, előírja az utalványkibocsátó általános üzleti feltételeinek és az utalványelfogadók listájának honlapon való folyamatos közzétételét, valamint meghatározza az általános üzleti feltételekkel szembeni minimális tartalmi követelményeket is.  A jogszabály rögzíti, hogy az utalványkibocsátó a meghirdetett díjon, jutalékon és költségen felül további vagy azokat meghaladó mértékű díjat nem érvényesíthet az ügyféllel szemben, kedvezmény adására viszont lehetőséget ad.  Rendelkezik arról is, hogy az utalványkibocsátó az általános üzleti feltételek módosításáról annak hatálya lépése előtt legalább 60 nappal köteles tájékoztatni az ügyfelet, meghatározza a tájékoztatás módját, valamint biztosítja az ügyfél jogát a szerződésnek a módosítás hatályba lépése előtti felmondására.

A jogszabály előírja, hogy az utalványkibocsátó az utalványbirtokosok vele szembeni pénzköveteléseként a naptári év utolsó napján fennálló forgatható utalvány állomány névértékét és a rendelkezésre álló fedezet értékét a honlapján köteles nyilvánosan közzétenni. 

A forgatható utalványok visszaváltásával kapcsolatban a Hpt.-módosítás rögzíti, hogy az utalványkibocsátó az utalványbirtokos kérésére, az annak birtokában lévő forgalomképes forgatható utalványt a forgatható utalványon szereplő címletértékkel megegyező névértékű hazai törvényes fizetőeszközre bármikor visszaváltja, amelyért díjat, jutalékot vagy költséget számíthat fel. Kivétel ez alól, ha a forgatható utalvány felhasználhatósága lejárathoz kötött, ekkor az utalványkibocsátó visszaváltási kötelezettsége a forgatható utalvány lejáratát követő 12. hónap végéig áll fenn.

Vissza a hírekhez