Az ESMA nem ad további halasztást a LEI azonosítókkal kapcsolatban

Tőkepiac ESMA 2018. június 20.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) 2018. június 20-án megjelent közleménye szerint az érintett piaci szereplők nem kapnak további haladékot az ún. LEI kód (Legal Entity Identifier) használatára vonatkozóan, így a LEI-vel kapcsolatos kötelezettségeket 2018. július 3-tól teljes körűen alkalmazni kell.

A LEI alkalmazását a 2018. január 3-tól alkalmazandó MiFID II és MiFIR előírások tartalmazzák. Az ESMA a hivatkozott uniós jogi szabályokra való felkészülés tényleges helyzetét értékelve 2017. december 20.-i közleményében az új rendelkezések alkalmazásának kezdetétől számított 6 hónapos haladékot biztosított a LEI-vel kapcsolatban, a kereskedési helyszíneknél az EU-n kívüli kibocsátókra nézve, a befektetési szolgáltatóknál a LEI kóddal még nem rendelkező ügyfelekre vonatkozóan - a szolgáltató intézkedési kötelezettsége mellett -, a hatóságoknál pedig a tranzakciós jelentésekkel összefüggésben.

Az ESMA friss közleménye szerint a LEI-vel való ellátottság miatt jelenleg már nem áll fen olyan indok, ami a haladék meghosszabbítását szükségessé tenné.

A LEI beszerzésére és alkalmazására vonatkozó kötelezettség érinti az uniós székhelyű befektetési szolgáltatást nyújtók ügyfeleit és az Unióban működő kereskedési helyszíneken kereskedett pénzügyi eszközök kibocsátóit. Az előbbi szolgáltatók és kereskedési helyszínek kötelesek jelenteni az említett jogalanyok LEI-jét a MiFIR szabályoknak megfelelően. A LEI fontos funkciót tölt be a tőkepiaci felügyeleti hatóságok piaci átláthatóság és piacfelügyelet keretében végzett feladatainál.

További információ a LEI-ről: https://www.gleif.org/en/about-lei/introducing-the-legal-entity-identifier-lei

Vissza a hírekhez