A CFD-k és a bináris opciók korlátozása, illetve tiltása

Tőkepiac ESMA, Opció 2018. június 8.

Kihirdetésre kerültek az Európai Unió Hivatalos Lapjában (OJ) az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) különbözeten alapuló ügyletekkel (CFD-k) és bináris opciókkal kapcsolatos határozatai, amelyek egyelőre egy-egy 3 hónapos, meghosszabbítható időtartamra vonatkoznak.

CFD-k

Az ESMA 2018/796 HATÁROZATA a MiFIR (600/2014/EU rendelet) 40. cikkével összhangban a CFD ügyletek EU-n belüli korlátozását rendelte el a lakossági ügyfelek tekintetében. A szabályozás alapján 2018. augusztus 1-től 3 hónapig a CFD-k lakossági ügyfelek részére történő forgalmazása, terjesztése vagy értékesítése kizárólag olyan esetben történhet, ahol legalább valamennyi alábbi feltétel teljesül:

  • a CFD-szolgáltató a lakossági ügyféltől megköveteli a kezdeti margin-védelem megfizetését;
  • a CFD-szolgáltató a lakossági ügyfél számára automatikus biztosítékzárási védelmet biztosít;
  • a CFD-szolgáltató a lakossági ügyfél számára negatív egyenleg elleni védelmet biztosít;
  • a CFD-szolgáltató a CFD-k forgalmazásához, terjesztéséhez vagy értékesítéséhez kapcsolódóan sem közvetlenül, sem közvetve nem biztosíthat a lakossági ügyfélnek pénzkifizetést, pénzügyi vagy kizárt nem pénzügyi előnyt, kivéve a CFD-ken realizált nyereséget;
  • a CFD-szolgáltató sem közvetlenül, sem közvetve nem küldhet, illetve lakossági ügyfelek számára hozzáférhető módon nem tehet közzé a CFD-k forgalmazásához, terjesztéséhez vagy értékesítéséhez kapcsolódó információt (kivéve, ha az tartalmazza a határozat II. mellékletben meghatározott és ott megadott feltételeknek megfelelő kockázati figyelmeztetést).

 

Bináris opciók

Az ESMA 2018/795 HATÁROZATA a MiFIR 40. cikkével összhangban a bináris opciók lakossági ügyfelek részére történő forgalomba hozatalát, forgalmazását és értékesítését tiltja be 2018. július 2-től 3 hónapig. A határozat alkalmazásában bináris opció olyan, származtatott termék, amely teljesíti a következő feltételeket:

  • készpénzben kell - vagy, az egyik fél választása szerint, lehet - rendezni, azonban nemteljesítéstől vagy egyéb felmondási eseménytől eltérő ok miatt;
  • kizárólag lejáratkor vagy pozíciózáráskor fizet;
  • a kifizetés az alábbiakra korlátozódik: előre meghatározott, rögzített összeg vagy nulla, ha a származtatott eszköz mögöttes eszköze eleget tesz egy vagy több előre meghatározott feltételnek és előre meghatározott, rögzített összeg vagy nulla, ha a származtatott eszköz mögöttes eszköze nem tesz eleget egy vagy több előre meghatározott feltételnek.

 

Korábbi híreink a témában:

https://gmtlegal.hu/hir/az-esma-elso-termekintervencios-intezkedese.php?from=mifid

https://gmtlegal.hu/hir/az-esma-spekulatev-lakossagi-befektetesi-termekekre-vonatkozo-terve.php

https://gmtlegal.hu/hir/az-esma-beavatkozhat-a-spekulativ-lakossagi-befektetesi-termekek-forgalmazasaba.php?from=mifid

Vissza a hírekhez