PRIIPs – új szabályozástechnikai standard (RTS) tervezetek

Biztosítási jog Felügyelet, ESMA 2016. április 18.

A 2016. december 31-től alkalmazandó 1286/2014/EU rendelet (PRIIPs rendelet - packaged retail and insurance-based investment products) alapján az Európai Bankhatóság (EBA), az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) és az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) benyújtotta a szabályozástechnikai standard tervezeteket (RTS tervezet) az EU Bizottsága részére.

A PRIIPs rendelet a lakossági befektetési csomagtermékekkel, illetve a biztosítási alapú befektetési termékekkel kapcsolatos kiemelt információkat tartalmazó dokumentumokról szól. A PRIIPs rendelet kötelezővé teszi az említett csomagolt termékeknél a kiemelt információkat tartalmazó dokumentum, az ún. KID (key information document) alkalmazását.

A KID egy rövid, nyomtatásban legfeljebb három A/4-es oldal terjedelmű, a legfontosabb termékjellemzőket világosan és érthetően tartalmazó dokumentum, amelyhez hasonlót az uniós és a hazai jog nyilvános befektetési alapoknál kiemelt befektetői információk (KIID - key investor information document) néven már bevezetett.

Az európai felügyeleti hatóságok által előterjesztett RTS tervezet a KID tartalmára és felépítésére vonatkozó szabályozástechnikai standardokat tartalmazza, egyebek mellett a használandó szövegeket, az elvárt elrendezést, a termék hét kockázati osztályba soroláshoz összesített kockázati mutatót és az ahhoz kapcsolódó módszertant, a költségek bemutatását, valamint a KID legalább évenkénti felülvizsgálatával kapcsolatos szabályokat.

Az új szabályok nemcsak a befektetési termékek kibocsátóit vagy forgalmazóit, hanem a banki és a biztosítási ágazatot, valamint ezek közvetítőit, ügynökeit, alkuszait is érintik majd.

További részletek itt érhetőek el.


Vissza a hírekhez